Prima persoană din Guvernul de la Bratislava care demisionează în urma scandalului iscat de asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak

March 12, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, a demisionat luni, ca urmare a crizei politice generate de asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, cel care investiga activităţile unei grupări infracţionale care avea legături cu mafia italiană.Mai mulţi membri ai coaliţiei guvernamentale şi lideri ai societăţii civile i-au cerut demisia lui Kalinak, acuzat că nu a putut garanta o investigaţie independentă privind uciderea lui Jan Kuciak.
Premierul slovac Robert Fico încearcă să menţină actualul Guvern, pe fondul unor presiuni din partea comunităţii internaţionale şi a protestelor de amploare care au fost organizate în ultimele zile în Slovacia. În cadrul unei conferinţe de presă, Robert Kalinak a susţinut că a luat decizia din proprie iniţiativă. "Este important ca stabilitatea să fie menţinută, aşa că am decis să demisionez din funcţia de vicepremier şi de ministru de Interne. Cred că voi contribui mai mult la ancheta aflată în desfăşurare dacă demisionez. Funcţia nu a fost niciodată importantă pentru mine. Cel mai important este să-i aducem pe ucigaşi în faţa justiţiei", a spus Kalinak.
Zeci de mii de slovaci au ieşit să protesteze, începând de vineri, în Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak. Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut "remanierea radicală" a Guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate. Robert Fico deţine funcţia de premier al Slovaciei din anul 2012.