Primarul Gheorghe Falcă îl momeşte pe George Soros să se mute la Arad cu Universitatea Central Europeană, pe care Viktor Orban vrea s-o desfiinţeze

April 06, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat joi că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primărie s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universității Central- Europene, finanţată de George Soros, pentru relocarea de la Budapesta în municipiul Arad.
Potrivit lui Falcă, scrisoarea prin care municipalitatea arădeană își exprimă solidaritatea cu această universitate va cuprinde, de asemenea, și o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, urmând să fie transmisă zilele următoare lui Michael Ignatieff, președintele Universității Central—Europene de la Budapesta, fondată de miliardarul american George Soros.
Edilul a precizat că municipalitatea a identificat în Arad două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătrați pentru procesul educativ, cazarea studenților și servirea meselor, care vor fi puse la dispoziția CEU. „Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria față de Universitatea Central-Europeană, urmare ultimelor hotărâri ale Parlamentului de la Budapesta privind acreditatea universităților, am decis să transmitem o scrisoare de solidaritate și o ofertă de relocare în Arad. Orașul nostru face parte din aceeași cultură central-europeană, credem în aceleași valori care au făcut ca această universitate să aibă motivația de a educa generații întregi. Mulți români, chiar și arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraș cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană și aeroport internațional”, a declarat Gheorghe Falcă.
El spus că-i va transmite președintelui CEU, Michael Ignatieff, că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta. Pe de altă parte, Falcă și-a exprimat regretul că în tinerețe nu a avut șansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundațiile care patronează universitatea. Referitor la cele două clădiri identificate de municipalitate și care ar pute fi puse la dispoziția CEU pentru relocarea acesteia la Arad, Gheorghe Falcă a afirmat că una, cu parter și două etaje, totalizând 4000 de metri pătrați, ar putea fi folosită pentru procesul educativ, iar cea de a doua, cu 75 de camere și spații pentru servirea mesei, totalizând o suprafață disponibilă de 2.000 mp, ar putea fi cămin studențesc.
Nu în ultimul rând, edilul a susținut că CEU ar urma să primească spații și în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câțiva ani. Parlamentul ungar a votat marți controversata lege care ar putea conduce la închiderea Universității Central Europene (Central European University — CEU), creată în 1991 de miliardarul George Soros.