Procesul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu s-a amânat la primul termen. Tudor Postelnicu a fost citat greşit

April 12, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Judecarea dosarului torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu a fost amânată miercuri, la primul termen de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru că fostul ministru de Interne Tudor Postelnicu, judecat pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii, nu a fost citat corect.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti trebuia să înceapă miercuri judecarea dosarului în care Tudor Postelnicu, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, torţionarii inginerului Gheorghe Ursu, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
Instanţa a amânat începerea judecării procesului pentru 10 mai, după ce a constatat că Tudor Postelnicu nu a fost citat la adresa avocatului său. În sala de judecată au fost prezenţi ceilalţi doi inculpaţi din dosar.
Judecătorii au decis ca, pentru următorul termen, Postelnicu să fie citat atât la adresa de domiciliu, cât şi la cabinetul avocatului său. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 16 martie, că, raportat la faptele de care sunt acuzaţi torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, judecata trebuie să se facă de către această instanţă.
Judecătorii au mai hotărât, în 16 martie, încetarea procesului penal în cazul fostului ministru de Interne George Homoştean, întrucât acesta a murit în decembrie anul trecut. Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată pe 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar foştii miniştri de Interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infracţiuni.
Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
“Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovadă» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plata străine", au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanţei.