Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, despre dosarul făcăturii Sky News: se lucrează greu cu autorităţile britanice

February 16, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi, la finalul prezentării bilanţului anual, că în dosarul Sky News se lucrează greu cu autorităţile britanice şi a precizat că "în alte cazuri nu s-a întâmplat aşa".
"Se lucrează foarte greu cu partea britanică. Am trimis dosarul la NCA, aceştia l-au trimis la Home Office, avem corespondenţă cu Home Ofiice de patru luni prin care ne cer completarea comisiei rogatorii internaţionale. Nu aş putea să vă spun dacă e o tactică sau nu a autorităţilor britanice. Răspundem la întrebările pe care ni le pun, respectăm procedura şi vom vedea dacă vom putea sau nu să obţinem ce am solicitat de la partenerul britanic. În alte cazuri nu s-a întâmplat aşa", a spus Daniel Horodniceanu.
DIICOT a trimis în urmă cu câteva luni autorităţilor din Marea Britanie solicitarea privind audierea celor trei jurnalişti de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, în dosarul ce vizează reportajul cu traficul de arme realizat în România, cei trei jurnalişti fiind puşi sub urmărire penală pentru comunicare de informaţii false. Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv pe 12 august, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea menţinută ulterior şi de instanţa supremă. La data de 10 octombrie aceştia au fost eliberaţi.
Ei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Ziarul de Investigaţii a sesizat încă din prima zi că „ancheta jurnalistică” a britanicilor de la Sky News este de fapt o făcătură.
CITEŞTE şi Făcătura Sky News. Postul TV britanic a filmat bine-mersi un „traficant de arme” român, într-un decor parcă desprins din filmele lui Sergiu Nicolaescu