Radu Duda a lăsat Castelul Peleș fără încălzire. Obiecte de patrimoniu riscă să fie distruse, din cauza temperaturilor scăzute

March 09, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Fostul actor de prin garajele pariziene Radu Duda, rebotezat „Principele Radu” după căsătoria sa cu Principesa Margareta, igonoră o problemă extrem de gravă, care poate avea consecințe greu de estimat. Castelul Peleş din Sinaia nu beneficiază, de peste o lună, de încălzire din cauza unei defecţiuni a centralei termice.
Reprezentantul Muzeului Naţional Peleş, Daniela Voitescu, a declarat vineri pentru Agerpres că, în urmă cu mai mult de o lună, centrala termică a castelului instalată la începutul anilor 1990 s-a defectat, astfel că imobilul nu beneficiază de atunci de încălzire. În acest context, temperatura în birouri este de 2 grade, iar în muzeu sunt zero grade, patrimoniul riscând să fie afectat de temperatura scăzută, a precizat ea.
Potrivit acesteia, în cursul lunii ianuarie a fost transmisă o adresă Ministerului Culturii în care era semnalată situaţia de la Castelul Peleş. Conform răspunsului primit de la minister, adresa prin care era semnalată starea tehnică de deteriorare a centralei termice din Castelul Peleş a fost înregistrată la data de 23 ianuarie.
În răspunsul transmis de minister muzeului, înregistrat în data de 13 februarie, se arată că, potrivit legii, locatorul (proprietarul) are obligaţia de a menţine bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii şi că reparaţiile importante (capitale) cad în sarcina proprietarului. "Drept urmare, în cazul în care s-au făcut constatări şi este nevoie de reparaţii curente la centrala termică, cu respectarea legislaţiei incidente, se pot efectua de către Muzeul Naţional Peleş (locatar) (...), lucrări pentru care nu este nevoie de acordul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În cazul în care sunt necesare investiţii, cheltuieli de capital, acestea cad în sarcina locatorului", se precizează în răspunsul Ministerului Culturii, adresat conducerii Muzeului Naţional Peleş.
Casa Regală a fost sesizată cu privire la lipsa încălzirii la Castelul Peleş, iar situaţia se menţine şi în prezent, a precizat Voitescu. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul oficial al MNP, în anul 2007, Castelul Peleş, Castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependinţe regale au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I, dar continuă să fie administrate de statul român.