Radu Enache, HP: “Doar informatizarea poate crește salariile functionarilor publici”

March 02, 2011

Scris de Redacția

Publicat în Interviuri

Modernizarea statului se poate face numai prin informatizare, care să aducă avantaje reale atât pentru cetățean, cât și pentru funcționarul din spatele ghișeului. “Doar creșterea productivității, în urma informatizării, poate garanta creșterea salariilor funcționarilor publici”, spune, în cadrul unui interviu acordat Jurnalului de Investigații, directorul general al HP România, Radu Enache.

De multe ori, aceleași aplicații informatice funcționează foarte bine în cadrul unor întreprinderi private, iar la stat nu ating performanțele pentru care au fost proiectate. O spune chiar unul dintre “greii” IT-ului, Radu Enache, directorul general al Hewlett-Packard România, Radu Enache.

El explică, arătând că, în acest domeniu, este vorba de o responsabilitate comună a furnizorilor de soluții informatice și a utilizatorilor: “Degeaba un proiect este predat la cheie, conform contractului, dacă într-o instituție nu sunt create condițiile ca aplicația respectivă să fie însușită de funcționarii publici care trebuie s-o utilizeze”.

Chiar dacă, deocamdată, se mișcă mai greu, și instituțiile publice se vor adapta trendului general al informatizării. Potrivit analiștilor internaționali în domeniul IT, până în 2015 peste 80% dintre organizații, fie ele companii private, de stat sau alte instituții, vor utiliza servicii externe de tip “cloud computing”. Mai pe înțelesul tuturor, o firmă sau o instituție va investi în servicii IT exact strictul necesar, ca spațiu de stocare, de exemplu.

Evident, în anumite momente, spațiul propriu de stocare a datelor se va dovedi insuficient și, atunci, se va apela la aplicațiile disponibile în mod extern, pe care le vor plăti în funcție de cât de mult le utilizează. În restul timpului, aceste resurse sunt utilizate de alte companii sau instituții.

În acest fel, banii firmelor nu mai sunt imobilizați în echipamente hardware și software care nu sunt folosite decât ocazional. “Pentru început, avem solicitări din zona privată pentru acest tip de serviciu, însă sunt convins că și entitățile publice vor conștientiza rapid avantajele sistemului”, spune Radu Enache.

Arhiva clasică și cea informatică

A externaliza unele servicii nu reprezintă numai o decizie menită să scadă costurile, ci și să crească siguranța datelor stocate. “Pe măsură ce infrastructura și aplicațiile IT se concentrează și devin critice pentru companii sau instituții, consecințele întreruperii funcționării lor din diferite motive, de la eraori umane până la dezastre naturale sau sabotaje, fac necesară echiparea lor cu soluții care să permită continuarea afacerii respective”, spune Radu Enache. El a explicat plastic că, dacă înainte de informatizare, inundarea unei arhive nu avea consecințe atât de grave, documentele putând fi puse pur și simplu la uscat, acum măsurile de prevedere trebuie să fie mult mai drastice. O arhivă electronică necesită o protecție suplimentară, astfel încât datele să poată fi mereu accesibile.

Cum România abia acum se luptă cu șanse reale pentru a ieși din criză, HP vine cu soluții de externalizare a serviciilor, atât în mediul privat cât și în cel public. “Putem finanța sau face leasing pentru a-i sprijini pe clienții noștri, pentru că avem experiență în externalizarea de servicii”, spuine șeful HP România. Compania se pregătește pentru participarea la unele contracte publice în sistem de parteneriat public-privat, prin soluții IT care să genereze economii la bugetul statului sau chiar resurse suplimentare.

Pentru acest an, Hewlett-Packard România speră într-o creștere “de două cifre”, adică de peste 10%, bazându-se mai ales pe sectorul privat, dar și pe parteneriate public-private. În 2010, HP România practic nu a fost afectată de criză, consemnând o creștere a afacerilor cu 16% comparativ cu anul anterior.

“Am constatat un reviriment al afacerilor, devenind activă zona întreprinderilor mici și mijlocii. Firmele au realizat că trebuie să lucreze inteligent, să-și diminueze costurile, fără ca acest lucru să ducă însă la scăderea calității serviciilor oferite clienților lor”, explică Enache. Pe piața mondială, România este angajată într-o competiție în care cheia succesului este legată de capacitatea de a crește productivitatea muncii. Cum efortul de muncă propriu-zis are limitele lui, cu toții trebuie să adoptăm un stil de muncă mai eficient, mai inteligent. Adică informatizat.

Comparativ cu țările dezvoltate, suntem mai puțin avansați în ceea ce privește capacitatea sectorului privat de a-și optimiza activitățile de producție și de prestări servicii. Chiar dacă echiparea cu soluții IT este încă departe de ceea ce ar fi necesar, Radu Enache spune însă că România stă foarte bine în regiune în zona comunicațiilor și în cea a accesului la Internet.

Analiștii internaționali au mai făcut o “profeție” pe termen scurt: până în 2014, aproape 90% dintre organizații trebuie să fie pregătite să ofere aplicații corporate pe device-uri personale, cum ar fi tabletele PC sau Ipack. Nu se știe însă dacă acesta va fi procentul și în România, însă nimeni nu poate nega că acesta este trendul general. De fapt, încă din 2013 se etsimează că 80% din angajații cu activități legate de IT vor folosi tablete și alte device-uri în munca lor de zi cu zi.

OPTIMISM. Anul acesta ieșim din criză

“Dacă nu apare un nou și neașteptat dezastru, sunt toate condițiile ca în acest an România să reînceapă creșterea economică”, spune cu optimism Radu Enache. El precizează că toate economiile puternice ale lumii, Statele Unite, China, India, Brazilia sau Germania, și-au revenit sau sunt pe cale să facă acest lucru. Totuși, șeful HP spune că nu trebuie să uităm învățămintele acestei crize: “Să învățăm din lecțiile trecutului recent și întotdeauna de acum înainte să fim pregătiți pentru ceea ce e mai rău”.{jcomments on}