RAJA 2018: 600 milioane de euro pentru apa constănțenilor. Proiect ambițios în regiunea de sud-est

January 11, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Pentru acest an, operatorul regional de apă RAJA Constanța și-a propus implementarea unui proiect ambițios în regiunea de sud-est: un Master Plan care include soluții de extindere și modernizare a infrastructurii rețelelor de apă și apă uzată pentru 85 de localități.Planul se va derula după cum urmează: în sectorul de apă: 267 km aducțiune, 420 km rețea distribuție, 44 de surse de apă, 48 de stații de tratare a apei, 43 de rezervoare, 46 de stații de pompare apă potabilă și în sectorul de apă uzată: 444 km rețele canalizare, 132 km refulare, șase stații de epurare, 138 de stații de pompare și o stație de valorificare a nămolului.
„Cu o valoare estimată la 592 milioane de euro, acesta va fi de departe cel mai amplu proiect de infrastructură de apă şi canalizare promovat în România. În zona peninsulară (municipiul Constanța, n.r.), spre exemplu, am am reabilitat în totalitate rețelele de apă și canalizare; dacă înainte de reabilitare, stocul de avarii era de 100 pe zi, acum avem 1-2, asta ca să puteți dvs înțelege ce mult contează aceste lucrări pe care noi le executăm. Noi acordăm atenție deosebită rețelelor de apă care sunt foarte vechi. Vrem să fim cel mai mare operator din zona de Est a Europei și vom fi”, a precizat Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA Constanța.
“Dezvoltarea urbană din ultimii ani, în această zonă, a dus la creșterea semnificativă a necesarului de apă și astfel a apărut necesitatea găsirii unei soluții alternative pentru alimentarea cu apă potabilă a zonei de sud a litoralului, soluție denumită Sistemul Regional Constanța. Practic, acest proiect ambițios presupune reabilitarea și extinderea sistemului interconectat de alimentare cu apă potabilă Litoral. Astfel, se propune realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă având ca sursă principală de apă sursa Medgidia, completată cu un aport de debit din sistemul de alimentare Constanța. Debitul provenit din sistemul de alimentare Constanța este dat de efectul de reducere a pierderilor de apă din Constanța ca urmare a măsurilor de reabilitare implementate în acest sistem. În urma acestei investiții vom asigura debitele necesare pentru alimentarea cu apă a localităților din sudul județului Constanța. Mai mult, pentru zona vizată se va asigura astfel o dublă alimentare cu apă, consumatorii din sudul județului beneficiind de continuitatea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și în cazul unor avarii la magistralele de apă”, a completat directorul companiei de apă. 
În perioada 1998 – 2016, SC RAJA SA a reușit să implementeze patru mari proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare totală de aproximativ 400 milioane de euro.