Revine Ordonanța 13, varianta Dăncilă. Liviu Dragnea îi cere lui Tudorel Toader o soluție urgentă pentru amnistie și grațiere

November 27, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Liviu Dragnea i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte cât mai repede un proiect privind amnistie şi graţiere, anunță Digi24.ro, citând surse politice. Preşedintele PSD spune că cel care s-a opus acestui proiect până acum a fost Paul Stănescu.
Potrivit Digi 24, Liviu Dragnea îl acuză pe Tudorel Toader că nu a făcut nimic în această privinţă. Şeful PSD spune că dacă în săptămânile următoare Tudorel Toader nu va prezenta un proiect privind amnistie şi grațiere, atunci va cere CEx al PSD să ia o decizie. Termenul final pentru adoptarea aministiei și grațierii ar fi finalul acestui an.
Dacă OUG care să se refere la amnistie și grațiere stă în vigoare chiar și un singur minut, Dragnea scapă de condamnarea deja primită și dosarele în curs. Efectele OUG nu vor putea fi anulate, deoarece în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a forțat schimbarea șefei Secretariatului General al Guvernului, Andreea Lambru, susținută de ALDE. Și instalarea lui Toni Greblă la șefia SGG a avut loc tot ca un pas pregătitor în vederea adoptării OUG-ului privind amnistie și grațiere. Nu este clar în acest moment care va fi poziția premierului Viorica Dăncilă și nici a ministrului justiției, Tudorel Toader.
Ministrul Tudorel Toader, susținut de ALDE, s-a opus până acum adoptării OUG, însă nu e clar dacă își va menține poziția și, oricum, nu va mai avea nici o importanță din moment ce avizul MJ nu va mai conta.
Tot din cauza OUG pe amnistie (mascată prin dezincriminarea abuzului în serviciu) și grațiere au fost înlăturate și Guvernele Grindeanu și Tudose. Cei doi au refuzat să semneze OUG salvatoare pentru liderul PSD, cu excepția lui Grindeanu care a semnat în prima fază, în februarie 2017, celebra OUG 13, însă a revenit asupra ordonanței înainte de a intra în vigoare, după cele mai ample proteste de stradă înregistrate după 1989.
Ultima tentativă de a adopta OUG pe amnistie și grațiere s-a consumat în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului din iulie.