România rămâne fără șef la Armată. Guvernul atacă în instanță decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă

January 08, 2019

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

România va rămâne în perioada următoare fără șef la Armată, după ce Guvernul a anunțat că atacă în instanţa de contencios administrativ decretul prin care președintele Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul şefului Statului Major, Nicolae Ciucă.
Cel mai probabil, instanța va dispune suspendarea aplicării decretului cu pricina până la soluționarea cauzei și așa România va rămâne fără șef la Armată. Informația a fost difuzată de Digi 24.
La ultima ședință a CSAT, din 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat prelungirea cu un an a mandatului actualului șef de Stat Major, Nicolae Ciucă. „PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru șeful Statului Major al Armatei”, a declarat șeful statului. El a arătat că mandatul lui Nicolae Ciucă expiră pe 31 decembrie, iar România nu poate rămâne fără șef la Armată. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată și am rezolvat-o după ședință”, a mai spus Klaus Iohannis anunțând că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.
Deși Gabriel Leș, ministrul Apărării, a avut cuvinte de apreciere pentru Nicolae Ciucă, el anunțase că nu îi va prelungi mandatul și va propune pe altcineva pentru acest post. În CSAT, ministrul îl propusese pe generalul Dumitru Scarlat pentru a-i lua locul lui Nicolae Ciucă.
Acesta din urmă era de ceva vreme în colimatorul șefului PSD, Liviu Dragnea. În aprilie 2017, preşedintele PSD se arăta nemulțumit de Nicolae Ciucă. El a spus că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine. Liviu Dragnea explica atunci că nu au fost încă finalizate procedurile parlamentare.
Revenind la finalul anului trecut, șeful statului a anunțat atunci că respinge propunerea lui Gabriel Leș. „Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a afirmat preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT.
Generalul Ciucă este „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a mai spus preşedintele.
În decembrie 2018, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, şi generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, au primit Medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii. Nicolae Ciucă este şef al Statului Major al Armatei din ianuarie 2015, funcție în care a fost numit de președintele Klaus Iohannis și în care l-a înlocuit pe generalul Ştefan Dănilă.