Săptămâna și condamnarea pentru fostul primar din Caracal Gheorghe Anghel. A mai primit trei ani și jumătate de pușcărie

August 02, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Nu trece săptămâna fără ca fostul primar din Caracal Gheorghe Anghel să nu primească o nouă condamnare cu închisoarea pentru fapte de corupție săvârșite în cei 28 de ani de mandat. El a fost condamnat de Tribunalul Olt la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind prejudicierea bugetului local cu aproximativ cinci milioane lei.
În acest dosar instrumentat de DIICOT, în care au fost inculpate și alte 13 persoane, au mai fost condamnate la pedepse cu executare: Maria Tudor (trei ani și șase luni închisoare) - fost director economic în cadrul Primăriei Caracal, Natalia Olaru (trei ani și șase luni de închisoare) - fostă angajată la Primăria Caracal în compartimentul de contabilitate, Mariana Coșoveanu (trei ani și șase luni închisoare) - fostă casieră, Elena Neculăiță (trei ani și șase luni închisoare) - fostă angajată la contabilitate.
Au fost condamnați la închisoare cu suspendare trei dintre inculpații din această cauză, respectiv: Sandu Grigorie (un an și două luni de închisoare), George Pavel (doi ani și șase luni) și Claudia Mihaela Duică (trei ani și șase luni de închisoare). Șase dintre inculpați au fost achitați pentru unele dintre acuzații, iar pentru altele a intervenit prescripția. În această situație se află: Stroie Loredana Liana, Cercel Georgeta, Duică Petre, Stroe Florinel, Stroe Daniela, Coman Cristinel.
Magistrații Tribunalului Olt au dispus menținerea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpaților, care trebuie să achite individual sau în solidar diferite sume ce totalizează peste 2,2 milioane lei către Primăria municipiului Caracal, cu titlul de despăgubiri civile.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005 - 2012, inculpații din acest dosar ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Caracal cu aproximativ cinci milioane lei, prin însușirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanțe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfășurarea de activități fictive în cadrul instituției. Facturile și chitanțele false, în valoare de peste cinci milioane lei, introduse în contabilitatea Primăriei Caracal în perioada 2005-2012, arătau achiziționarea unor bunuri și servicii pentru administrația locală, școlile și liceele din localitate. Documentele erau emise de firme din Drăgănești-Olt, Caracal și Craiova. Facturile și chitanțele false reprezentau achiziții de mobilier stradal - bănci, coșuri de gunoi, tâmplărie termoizolantă, obiecte de papetărie. Banii erau decontați prin casierie și prin conturile bancare, iar pentru a ascunde frauda, o parte din documentele din arhiva instituției ar fi fost sustrase.
Gheorghe Anghel a fost primar al municipiului Caracal timp de 28 de ani, dintre care 16 ani după 1989. Ultimul său mandat de primar s-a încheiat în vara anului 2012. Săptămâna trecută, Gheorghe Anghel a mai fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind finanțarea ilegală a echipei locale de fotbal.