Scrisoare deschisă către ministrul Tudorel Toader. Judecătorii se opun trecerii Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției

October 03, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-o scrisoare deschisă dată publicității marţi, să retragă din proiectul de modificare a legilor justiţiei orice referiri la Inspecţia Judiciară (IJ).“Propunerea actuală, cu mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, este inacceptabilă. Inspecţia Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată şi profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru Inspecţia Judiciară, o soluţie care să îi întărească independenţa şi să îi asigure o funcţionare eficientă”, arată UNJR în scrisoarea trimisă ministrului Toader.
Uniunea Judecătorilor îi mai cere ministrului să revină asupra vârstei şi experienţei minime de a intra la INM, în condiţiile în care în proiectul de modificare a legilor justiţiei intrarea la INM este condiţionată de vârsta de 30 de ani şi de o vechime de 5 ani în domeniul juridic.
“Datele statistice arată că impunerea unei experienţe minime, cumulate cu vârstă minimă, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocupării posturilor vacanţe din sistem. Acest efect se va răsfrânge negativ asupra judecătorilor de la judecătorii care sunt deja supraaglomeraţi, după cum am atras atenţia în mod constant. Soluţia propusă atât de asociaţii, cât şi de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesităţii de a avea judecători definitivi cu o suficientă experienţă profesională, care să dubleze pregătirea teoretică, fără a implica şi riscurile propunerii actuale”, mai arată UNJR.
Cu privire la forma data răspunderii materiale în proiect, UNJR îşi menţine poziţia că această “încalcă dispoziţiile art. 52 alin. 3 din Constituţie referitoare la condiţia exercitării funcţiei cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului.”
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii pâna când prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra în vigoare, pentru a evită blocarea accesului la nivelurile superioare şi a asigurăa fluiditatea acestora în anii imediat următori intrării în vigoare a legii. De asemenea, în documentul trimis ministrului Justiţiei, UNJR îi mai cere acestuia să menţină “toate amendamentele care separă cariera procurorilor de cea a judecătorilor, precum şi separarea atribuţiile celor două secţii din CSM în privinţa carierei”, precum şi “toate recomandările făcute de Comisia 1 a CSM care duc la întărirea statutului şi independenţei judecătorilor”.
“Întregul proiect de modificare a legilor justiţiei trebuie să aibă ca scop întărirea independenţei justiţiei, adică a statutului şi independenţei judecătorilor, ca şi condiţie intrinsecă a dreptului cetăţenilor la un proces echitabil”, a arătat UNJR.