Sea Breeze 2017 și Breeze 2017. Nave militare românești participă la două exerciții în Ucraina Și Bulgaria, coordonate de Forţele Navale ale SUA în Europa

July 10, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

Nave militare româneşti participă în această lună la două exerciţii multinaţionale în Ucraina şi Bulgaria, la care iau parte militari din peste 15 ţări, primul dintre acestea fiind coordonat de Forţele Navale ale SUA în Europa.
“Nivelul de instruire al militarilor din Forţele Navale Române a fost consolidat şi dezvoltat pe parcursul acestui an, prin participarea la numeroase exerciţii multinaţionale alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, pentru a răspunde cerinţelor de consolidare a securităţii Uniunii Europene şi a NATO, la graniţa estică, în zona Mării Negre”, se arată în comunicatul dat publicității de Forțele Navale.
Exerciţiul multinaţional Sea Breeze 17, programat în perioada 8-23 iulie, în raioane de instrucţie de pe teritoriul Ucrainei şi în apele teritoriale ale Mării Negre vizează un scenariu specific unei operaţii de răspuns la criză, iar la acesta vor participa militari din Belgia, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, SUA, Turcia, precum şi unele ţări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (Georgia, Republica Moldova, Suedia şi Ucraina).
La Sea Breeze 17, România este reprezentată de Fregata „Mărăşeşti”, Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”, un detaşament de infanterie marină, un detaşament de scafandri de luptă şi ofiţeri de stat major. Exerciţiul este coordonat de către Forţele Navale ale SUA în Europa (NAVEUR).
Breeze 17 este cel de-al doilea exerciţiu multinaţional desfăşurat în perioada 13-23 iulie, în apele teritoriale ale Bulgariei şi în apele internaţionale ale Mării Negre, la care România participă cu Fregata „Regele Ferdinand” şi Nava Purtătoare de Rachete „Zborul”, alături de alte nave militare din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, România şi Turcia.
“Prezenţa militarilor din Forţele Navale Române la exerciţiile multinaţionale din Marea Neagră contribuie la promovarea iniţiativelor şi intereselor României în plan regional şi internaţional, precum şi la dezvoltarea interoperabilităţii dintre militarii români şi partenerii străini”, a mai precizat sursa citată.