Sistemul regional Constanța, 60 milioane de euro pentru apă de calitate

August 02, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Economie

Cel mai modern sistem de alimentare cu apă din sud-estul Românie va fi pus în funcțiune la Constanța. Operatorul regional apă RAJA implementază un proiect finanțat din fonduri europene prin care va fi construit un sistem dual de alimentare cu apă de-a lungul litoralului românesc.
Rețelele de alimentare cu apă a localităților Albești, Pecineaga, Dulcești, Biruința, Eforie Sud, Tuzla, Costinești, Topraisar, 23 August, Moșneni, Mangalia, Limanu, Vârtop, 2 Mai, Vama Veche, Arsa și a stațiunilor Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Saturn sunt dezvoltate în jurul următoarelor surse de apă brută: Albești, Vârtop, Pecineaga, Dulcești și Biruința. Dezvoltarea urbană din ultimii ani în această zonă a dus la creșterea semnificativă a necesarului de apă și astfel a apărut necesitatea găsirii unei soluții alternative pentru alimentarea cu apă potabilă a zonei de sud a litoralului, soluție denumită Sistemul Regional Constanța.
Se propune realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă având ca sursă principală de apă sursa Medgidia, completată cu un aport de debit din sistemul de alimentare Constanța. Debitul provenit din sistemul de alimentare Constanța este dat de efectul de reducere a pierderilor de apă din Constanța ca urmare a măsurilor de reabilitare implementate în acest sistem.
În urma acestei investiții se vor asigura debitele necesare pentru alimentarea cu apă a localităților din sudul județului Constanța. Mai mult, pentru zona vizată se va asigura astfel o dublă alimentare cu apă, consumatorii din sudul județului beneficiind de continuitatea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și în cazul unor avarii la magistralele de transport. Valoarea investiției pentru realizarea Sistemului Regional Constanța este de aproximativ 60 milioane de euro.