Un conaţional al fugarului Omar Hayssam dă ţepe după ţepe la bugetul statului, pe plaiurile moldave. Mutându-şi firmele când la Vaslui, când la Bucureşti, sirianul Ahmad Al Deiri a reuşit să prejudicieze vistieria publică cu nişte milioane bune de euro. Asta după ce, înainte de a fugi din ţară, Hayssam îşi exersase şi el talentul în ale evaziunii în judeţul Vaslui, reuşind să pună pe butuci combinatul de fibre sintetice Moldosin. Lista evazioniştilor din Vaslui este completată şi de români get-beget

Eludarea legilor fiscale are un reper – sirianul Omar Hayssam. Acelaşi personaj care avea să fie condamnat de instanţa română, în urmă cu şapte ani, la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. După un an de puşcărie, sirianul a reuşit să demonstreze instanţei că este bolnav iar judecătorii au emis o sentinţă de eliberare în vederea efectuării tratamentului. La scurt timp de la ieşirea pe poarta penitenciarului Omar Haysam a ieşit şi din ţară. Dar până a ajunge la nivelul răpirilor, sirianul se ocupase cu lucruri mai „mărunte”, cum ar fi evaziunea fiscală.

Sirianul adoptat de România s-a străduit din răsputeri să pună pe butuci una din firmele-fanion ale industriei vasluiene, combinatul de fibre sintetice Moldosin Vaslui. Între timp, însă, omul a mai făcut un matrapazlâc. „În calitate de asociat la o societate comercială cu sediul în Bucureşti, în complicitate cu administratorii a două firme-fantomă, a înşelat o societate comercială din Huşi cu suma de 3,3 miliarde de lei vechi, reprezentând contravaloarea a 290 tone de îngrăşământ”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. Afacerea a constat în mărirea în mod ilegal a preţului celor 290 de tone de îngrăşământ, ne-a explicat sursa citată.

Tot purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui ne-a precizat că Omar Hayssam s-a mai făcut vinovat şi de faptul că, prin intermediul complicilor din grupul de firme infracţional, ar fi majorat ilegal preţul unei cantităţi de 500 de tone de combustibil greu, pentru aceeaşi mult-râvnită TVA.

Unu-i Omar, altul Ahmad

Omar Hayssam are, nu se putea altfel, şi discipoli. Aşa că Vasluiul s-a pricopsit cu încă un sirian, pe numele său Ahmad Al Deiri.

În urmă cu câţiva ani, acesta a păgubit statul român cu 50 de miliarde de lei vechi. A înfiinţat firma Nadin Conf la Iaşi, pe care a mutat-o apoi la Vaslui. N-a plătit niciun leu la stat. Abia după ce a acumulat datorii de peste zece miliarde de lei vechi, statul român a găsit de cuviinţă să-i pună sechestru pe spaţiul în care funcţiona.

Acest fapt nu a avut însă repercusiuni, asta şi datorită relaţiilor pe care sirianul le avea la Finanţele publice, de unde a primit sfaturi în privinţa felului în care poate găsi portiţe de scăpare. Aşa că omul şi-a mutat firma la Bucureşti, timp de doi ani, până ce statutul său a devenit unul de contribuabil mijlociu. Bineînţeles, tot cu ajutorul unor escrocherii, pentru că între timp datoria i se extinsese de la zece, la 40 de miliarde de lei vechi.

Dar Ahmad a revenit, cu fruntea sus şi cu tot cu firmă la Vaslui, unde a scăpat de inspectorii de la Administraţia Finanţelor Publice, fiind acum înrolat la compartimentul „contribuabili mijlocii” din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vaslui. Compartiment care i-a ridicat sirianului sechestrul pentru o zi. Timp suficient ca el să-şi vândă spaţiul! Iar acum… prinde orbul, scoate-i ochii!

Legătura dintre Dedeman şi găini

Ahmad Al Deiri s-a acomodat perfect în lumea autohtonă a business-ului de acest gen. A vândut spaţiul lui Nadin Conf către Nadin Tex, firmă nou înfiinţată şi evident că tot pe numele lui, cu un milion de lei, din care 800.000 ar fi şi băgat, conform hârţogăraiei ulterioare, în investiţii. După doar trei săptămâni, Ahmad al Deiri a revândut spaţiul către Dedeman, firmă care îl deţine şi astăzi.

Lichidatorul judiciar şi-a tras partea de 70.000 de lei, în vreme ce restul banilor a fost împrumutat către Avicom Vaslui şi Siraj AD Impex. Firme patronate tot de sirianul Ahmad Al Deiri. Contracte de împrumut întocmite mai întâi pe un an, apoi pe doi şi tot aşa. Termene care s-au prelungit la nesfârşit.

Prin sistemul acesta tip „suveică”, datoriile către stat au tot fost „rostogolite”, în încercarea de a se pierde urma banilor. În prezent, Avicom şi Siraj ID Impex au un angajament în privinţa faptului că în doi ani vor lichida datoriile către stat. Numai că, între timp, Ahmad Al Deiri a înfiinţat, la Iaşi, firma Avicom ID. Este cât se poate de posibil ca şi această firmă să formeze o verigă în lungul lanţ al celor care îl scapă pe sirianul Ahmad Al Deiri de povara datoriilor fiscale către statul român.

Pepiniera proprie

Până la urmă însă printre conaţionalii noştri există experţi super-calificaţi în astfel de „inginerii financiare”, de la care chiar şi un Ahmad Al Deiri sau Omar Hayssam ar avea multe de învăţat.

Sorin Solomon a prejudiciat statul cu şapte milioane de lei, prin intermediul a două firme, Solos Mob şi Phoenix Prod Mob. Nici Antonel Hurduc, patronul Antel Grup Vaslui, nu stă prea rău din acest punct de vedere, după ce, sub oblăduirea Antel, a înfiinţat un evantai de firme, cu care se joacă pe exact acelaşi model al evaziunii fiscale descris în cazurile de mai sus. În plus însă, merită remarcat faptul că Antonel Hurduc a falimentat trei societăţi de construcţii care funcţionau în subordinea sa, prejudiciul adus statului român fiind de 3,28 milioane de lei.

Dorin Ilisei, patronul defunctei societăţi Antrecons ID, a rămas şi el restant cu plata a 2,5 milioane de lei, după ce şi-a băgat în faliment propria firmă, fără a avea de suferit niciun fel de consecinţe. Nici măcar de ordin social. Şi asta deoarece cu foarte scurt timp înainte ca societatea să-i intre în faliment, omul se dădea de ceasul morţii să-i convingă pe concetăţenii săi să investească în locuinţe pe care Antrecons ID ar fi urmat să le ridice în suburbia vasluiană Paiu, într-un aşa numit „Green Park”. Din păcate, parcul verde nu a mai apucat să înflorească. A rămas cenuşiu.

Primii evazionişti

Un prejudiciu de 2,2 milioane de lei a fost adus statului român şi de vasluianul Valeriu Ignat, prin firmele sale, Lovelli Construct şi Iglari Cons.

Un fost poliţist, Florin Sadici, a descoperit strategia evaziunii fiscale şi a ajuns să facă economii personale în valoare de 96.000 de lei pe spezele statului român. De asemenea, Valeriu Dragomir, mare patron al unor firme ca Prima Modă, Prima Modă Company şi Yova Mod, a ratat aceste business-uri dar o duce foarte bine în continuare. Nu se ştie exact ce a stat în spatele parcursului său ca om de afaceri şi acum nici nu mai contează.

Acestea sunt doar câteva cazuri de evaziune fiscală aflate în atenţia organelor vasluiene de specialitate şi ele se reduc doar la un perimetru foarte redus comparativ cu teritoriul naţional. Este însă uşor de imaginat, pornind chiar şi doar de la cele relatate, ce venituri nu sunt încasate la bugetul de stat.

Articolul precedentSentința în cazul UMF, atacată de Guvernul Ungureanu
Articolul următorEpiscopia Huşilor face colecţie de ochi de drac