Tudor are nevoie de o inimă nouă. Și mai are nevoie de tine!

November 13, 2012

Scris de Anamaria Nedelcoff

Publicat în Interviuri

Tudor TipleaHipoplazie cord partea stângă. Un diagnostic care a schimbat pentru totdeauna viața familiei Țiplea, din Baia Mare. Anul trecut, în 10 octombrie, a venit pe lume Tudor, un băiețel mult așteptat, cântărind nu mai puțin de patru kilograme. Medicii i-au dat la naștere nota maximă, 10. După două zile a început calvarul.
”Am fost asigurați că este un copil sănătos, de altfel nici nu ne așteptam să fie altfel, pe toată perioada sarcinii făcusem toate controalele necesare, analize, ecografii, inclusiv ecografii 4D, care ne confirmau că este totul ok și nu se evidențiază niciun fel de malformații. Nu credeam atunci că ceva ne poate umbri această imensă bucurie. Însă bucuria nu a durat decât două zile, am primit vestea că băiețelul nostru este suspectat de o foarte gravă malformație cardiacă. Inimioara lui începuse să se decompreseze, avea saturația de oxigen 63 – 65%. A fost ventilat manual timp de șase ore, cât am așteptat să vină o ambulanță neonatală de la Cluj. Noi locuind în Baia Mare, aici nu au avut posibilitatea de a ventila mecanic copilul”, își începe Anca Țiplea, mama lui Tudor, povestea.

Drum lung spre sănătate
Băiețelul de câteva zile a fost transferat la Cluj, unde a stat trei săptămâni internat la Terapie Intensivă. Acolo, medicii au dat verdictul, care a venit ca un trăsnet peste membrii familiei. ”Copilul dumneavoastră suferă de cea mai gravă malformație la inimă, hipoplazie cord partea stângă, ceea ce înseamnă că ventricolul stâng, care reprezintă partea inimii, nu este dezvoltat. În România nu are nicio șansă de supraviețuire”, i-au informat medicii pe părinții lui Tudor.
În data de 30 octombrie 2011, Tudor a ajuns pe masa de operație a clincii AKH din Viena, unde a fost supus primei intervenții pe cord deschis.
”Sunt necesare trei operații paleative, din păcate niciuna corectivă, dar aceste operații îi pot îmbunătăți considerabil condiția de viață”, explică mama lui Tudor.
După aproape două luni de la intervenție, în data de 6 decembrie, Tudor s-a întors acasă, împreună cu mama lui, ”plini de speranță și în același timp îngrijorați”, din cauza unui sistem medical românesc mai mult decât bolnav.
Anul acesta, în 23 februarie, băiețelul de numai câteva luni, a căruia poftă de viață i-a uimit pe toți medicii care i-au studiat cazul, a suferit a doua operație. Una reușită, din spusele medicilor, însă natura a demonstrat că pot exista complicații.
La șapte zile de la cea de-a doua operație, băiețelul a suferit un infarct miocardic.
”Da, un copil de patru luni suferise un infarct. Atunci am auzit din nou: ”Ne pare rău, următoarele ore sunt critice, nu știm dacă va supraviețui”. Eram terminați. A fost intubat imediat și susținut pe ventilație mecanică aproape două luni. Dar Tudor nu se lăsa, avea o voință de viață de neimaginat”, spune Anca Țiplea.
După mai bine de trei luni, Tudor a părăsit secția de terapie intensivă, iar părinții sperau că s-a terminat coșmarul. Nu a fost așa. Au urmat alte două săptămâni de septicemie severă, care l-a trimis înapoi la terapie intensivă, într-o stare și mai gravă.
”A fost din nou ventilat mecanic aproape o lună, la două zile de la detubare a făcut un stop respirator și a fost intubat din nou pentru alte două săptămâni. Și apoi a ieșit din nou soarele, renășteau visele că va fi bine. Și aparent așa era. Evoluția lui era pe zi ce trece tot mai bună. Inima începuse să lucreze parcă mai bine, nu mai aveau nevoie de suport de oxigen, analizele erau încurajatoare. Medicii erau optimiști și încrezători, era deja preconizată data la care vom pleca acasă”, povestește Anca Țiplea despre acele săptămâni , petrecute între agonie și bucuria de a-și vedea fiul mai bine.

Transplantul de cord, singura șansă de supraviețuire
Bucuria a durat până în seara zilei de 8 iulie, când Tudor a sferit un nou atac de cord. În brațele mamei: ”Am simțit că lumea se sfârșește, nu mai aveam putere să reacționez, nu mai puteam parcă nici să plâng, eram înmărmurită de durere. Nu puteam să înțeleg de ce acum, când totul părea că merge bine, de ce din nou? Nu era drept! A fost resuscitat și transferat din nou în secția de terapie intensivă. Din nou intubat, din nou incertitudini, zile bune, zile rece. Dar cu toate astea Tudor lupta să trăiască, el nu are de gând să cedeze”.
Însă medicii au venit cu o veste și mai proastă. Singura șansă de supraviețuire pentru Tudor este un transplant de cord.
”O veste grea pentru noi, dar în același timp o veste care ne dă puterea să mergem mai departe. Suntem hotărâți să facem totul pentru a-i da lui Tudor o inimă nouă, o șansă la o viață normală, pentru un pui de om care de un an de zile luptă cu înverșunare să trăiască. Tudor nu știe ce înseamnă copilăria, nu știe prea bine ce înseamnă brațele mamei. El știe doar de chin și suferință. Și nu cedează. E un adevărat erou!”, mai spune, îndurerată, mama lui.
În timp ce Anca Țiplea stă în spital de aproape nouă luni, fără întrerupere, tatăl lui Tudor, Ionel, face naveta între Austria și România, la Vlad, băiatul cel mare, de șapte ani, care are nevoie și el de părinții lui.

Viață redusă la sume în euro
Viața unui copil, din România, în cazul unei operații complicate, se reduce la zeci de mii de euro, poate sute de mii. Pe care, de obicei, părinții nu-i au, iar ministerul se încurcă în hârțoage. Desigur, un sistem medical care să aibă asigurări bune sau care să aibă spitale cu aparatură performantă și medici bine pregătiți, nu există. Nu în România. Majoritatea medicilor buni au cariere de succes în străinătate. În România n-ar avea decât frustrarea faptului că, deși au cunoștințe, nu au cu ce să lucreze.
120.000 de euro. Atât costă doar operația de transplant pentru Tudor. O sumă imensă, pe care părinții lui Tudor recunosc că nu o au. De trei luni, tatăl băiatului și-a pierdut și slujba.
”Eu am muncit la o multinațională, iar oamenii de acolo m-au înțeles vreo opt luni, chiar dacă eu îmi recuperam munca. Dânșii mi-au spus că viața merge înainte. Poate pentru ei, pentru mine s-a oprit în loc. Mi-au întors spatele într-un mod urât. Dar mergem înainte. Viața copilului meu nu se poate reduce la bani”, ne spune Ionel Țiplea.
Miercuri, bărbatul va afla dacă Ministerul Sănătății va aproba suma de 120.000 de euro atât de necesară lui Tudor. ”Transplanul în sine costă 120.000 de euro, iar mâine (miercuri – n.r.) voi afla dacă Ministerul Sănătății va aproba acești bani. Eu sunt optimist”, declară Ionel Țiplea.
Dacă ministerul va aproba acești bani, numai atunci Tudor va fi inclus pe o listă lungă, în așteptarea unei inimi noi. ”Eu și soția mea am fost șocați când am aflat că Tudor are nevoie de o inimă nouă, a unui copil de doi-trei ani. Ca băiatul nostru să trăiască, trebuie să moară un altul. E șocant când te gândești la asta”, mărturisește bărbatul.
Chiar dacă ministerul va aproba suma necesară operației, familia lui Tudor va trebui să cheltuiască alți 100.000 de euro în anul de după transplant.
”Dar noi avem cheltuieli după transplant. Din câte am înțeles, statul român ne suportă medicația doar trei luni. Costul tratamentului cu imunosupresoare, cel puțin în primul an de la transplant, va fi de 3.000 de euro pe lună. Iar în fiecare săptămână vom avea analize de sânge speciale, iar la noi în România nu există laboratoare. Astea se trimit în Germania sau Austria. Lunar se face vizită în Austria, iar la trei-patru luni un cateterism. Ne-ar trebui cam 100.000 de euro numai în primul an după transplant. Noi spunem că acela este primul lui an de viață. Dar viața copilului meu nu se poate cuantifica în bani. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem încă întregi la minte, că au venit atât medici din România, cât și din Austria, care ne-au spus că-l pierdem. Știu că, atâta vreme cât el se luptă cu toată ființa lui pentru viață, și noi putem merge înainte”, mai spune tatăl.
În acest caz, orice ajutor, cât de mic, este binevenit.
RO58BTRL02501201N65130XX IN LEI

RO33BTRL02504201N65130XX IN EURO

RO82BTRL02502201N65130XX IN DOLARI

SWIFT BTRLRO22

Conturile sunt deschise la Banca Transilvania,
Sucursala Baia Mare
Nume: Țiplea Anca Elena

Adresa de email: anca.tiplea@yahoo.com
Telefon: 0729066051
Ionel Tiplea: telefon 0726718400