Tudorel Toader insistă cu subordonarea politică a Inspecției Judiciare. Ministrul: este "cel mai puțin probabil" ca IJ să rămână la CSM

October 08, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică la Iași că este "cel mai puțin probabil" ca Inspecția Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii. El insistă astfel cu subordonarea acestui for Ministerului Justiției, în ciuda valului de critici interne și externe.
"Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM consolidând independența, autoritatea Inspecției Judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiției și a treia variantă - de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcționare. Faptul de a rămâne Inspecția Judiciară la CSM e cel mai puțin probabil, dat fiind că, dincolo de enunțurile făcute de pe 23 august, am văzut cu toții ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecția Judiciară și CSM, Inspecția Judiciară și entitățile pe care le controlează. Adică nu e numai o disfuncționalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziționează unele față de celelalte", a spus Toader.
Ministrul Justiției s-a aflat la Iași pentru a lua parte la lansarea cărții "Riscul pentru malpraxis în actul medical", al cărei autor este soția sa, conf.univ.dr Elena Toader.
Întrebat fiind despre memoriul magistraţilor, Tudorel Toader a răspuns: “Memoriul nu face decât să susţină avizul negativ dat de către CSM pentru că CSM-ul reprezintă judecătorii şi procurorii, dar avizul este consultativ”. Ministrul Justiţiei a spus că are obligaţia de a finaliza proiectul şi că acesta ar putea fi definitivat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Pe de altă parte, el a declarat că vizita ambasadorului Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, nu i-a modificat opiniile. ”Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile Justiţiei, dar cel mai mult despre MCV”, a spus ministrul.