Tudorel Toader vrea să-l ”albească” pe Felix Motanul. Ordonanță pentru revizuirea sentințelor marilor corupți

August 02, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale."(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat miercuri seară Tudorel Toader, la Antena 3.
Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt. "După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.
Ministrul a declarat că va propune adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive. "Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de adminisibilitate şi nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Şi cu un termen probabil. Şi atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reforrmare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunţate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", a anunţat ministrul.
Un asemenea act normativ ar duce la ”albirea” marilor corupți, printre care și Dan Voiculescu, fost turnător la Securitate.