Tudorel Toader vrea să-l ”albească” rapid pe Liviu Dragnea. OUG pentru contestarea sentințelor date de completurile de cinci judecători

January 21, 2019

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în România nașilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că ministerul pe care-l conduce a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.
"Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei la România TV. Un prim beneficiar al unei asemenea OUG va fi șeful PSD, Liviu Dragnea.
Toader a menţionat că acest proiect va fi prezentat premierului Viorica Dăncilă, care va decide ce sa va întâmpla mai departe. Ministrul a spus că ordonanţa de urgenţă privind posibilitarea depunerii contestaţiei în anulare de către cei care au fost condamnaţi de compelturile nelegal constituite de la ÎCCJ „e pregătită”, dar că nu decide el când va fi adoptat acest act normativ, precizând că „în cel mai scurt timp posibil”.
De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că o varinată similară există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională. "A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali funcţie de care, probabil repet, probabil vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică, legală, să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărire penală", a precizat ministrul. Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.
Întrebat dacă Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru cei care au dosare pe bază de protocoale, Toader a răspuns: „Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţie în anulare de către cei condamnaţi definitiv care au pierdut termenul de contestaţie condamnaţi în complete nelegal constituite, asta-i una. Doi: aşteptăm decizia şi funcţie de dezlegarea judecătorilor cel mai probabil vom proceda la fel”.