Violențele Jandarmeriei din 10 august. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, o contrazice pe Carmen Dan, ministrul de Interne

August 27, 2018

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Politică

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, spune că a semnat ordinul de intervenţie pentru violențele Jandarmeriei la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00.„Am semnat ordinul după 12 noaptea. Trebuia restabilită ordinea. Este conform legii. Când jandarmii sunt atacaţi, ei au dreptul să acţioneze”, a declarat, luni, în Parlament Speranţa Cliseru, unde ar fi trebuit audiată în Comisia de apărare în legătură cu violențele Jandarmeriei la mitingul din 10 august.
Când jurnaliştii i-au atras atenţia că la miezul nopţii Piaţa Victoriei era deja complet evacuată, întrucât forţele de ordine au intervenit puţin după ora 23.00, prefectul Capitalei a subliniat că nu contează ora la care a fost semnat documentul. „Nu are importanţă, nu are relevanţă ora, jandarmii puteau acţiona şi fără ordin”, a spus Speranţa Cliseru.
Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele făcute de ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu declaraţiile coordonatorului jandarmilor, Laurenţiu Cazan, care au spus că ordinul de intervenţie a forţelor de ordine a fost semnat în jurul orei 20.00. Jandarmii au intrat în forţă în protestatari, în Piaţa Victoriei, la ora 23.11.
"În permanenţă am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16.00. (...) În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea este crescută, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că dacă lucrurile vor degenera (...) vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă, dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice (...) Am fost la faţa locului împreună tot timpul şi atunci s-a luat decizia de a avea un ordin de restabilirea ordinii publice. Lucrurile despre care vă povestesc au fost în jurul orei 20.00", a declarat Cazan, la TVR.
Tot luni, prefectul Capitalei a mai spus că Jandarmeria a făcut ce trebuia să facă şi că nu comentează cazurile de „excese”. „Dânşii au respectat gradual ceea ce aveau de făcut. Dacă au fost câteva cazuri în care cineva a făcut nişte excese sau ce au făcut dumnealor, nu vreau eu să mă pronunţ, pentru că nu eu judec lucrurile. Jandarmeria a făcut ce trebuia să facă”, a spus Cliseru.