Zi tensionată în Piața Victoriei. Primărița Firea a dat înapoi cu târgul de Crăciun, dar a lansat amenințări la adresa manifestanților și a instituțiilor statului

December 02, 2017

Scris de Adrian Bărbulescu

Publicat în Administrație

După ce trecuse Ziua Națională, toată lumea credea că lucrurile se vor liniști, cel puțin până luni. Nu a fost să fie, pentru că primărița Gabriela Firea i-a scos din țâțâni pe protestatarii #rezist, după ce Primăria Capitalei a început să amenajeze târgul de Crăciun din Piața Victoriei.
Violențele au escaladat, iar jandarmii au dat amenzi uriașe. Apoi, menifestanții au început tacticos să demonteze schelele Primăriei. Într-un final primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat sâmbătă că în Piața Victoriei nu va mai fi organizat niciun târg de Crăciun. Edilul a spus, într-un comunicat de presă, că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun într-un alt loc și susține că spațiul public este al tuturor, nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat.
"Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără ca instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa. (...) Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal", a scris primarul.